GABA čaje: speciálně vyrobené čaje tak, aby obsahovaly vyšší množství látky
GABA (kyselina gamma-aminomáselná), která je dle výzkumů velmi prospěšná zdraví. Lístky čaje jsou během zpracování vystaveny dusíku díky čemuž dojde k navýšení obsahu GABA. Výrobní postup byl objeven zhruba před dvaceti lety japonskými vědci kteří tehdy experimentovali s uchováním potravin. Každý čaj tuto látku běžně obsahuje v množství 20-30mg/100g. Pro možnost uvedení GABA v názvu však platí že daný čaj musí obsahovat nejméně 150mg/100g čaje.
GABA je neproteinová aminokyselina, která se přirozeně vytváří v lidském těle. Je jedním z hlavních neurotransmiterů pro centrální nervový systém a působí jako druh brzdy - zabraňuje nadměrnému vzrušení nervového systému.
Mezi účinky mimo jiné patří:
-
zvyšuje koncentraci
-
působí příznivě při zvýšené námaze a stresu
-
snižuje krevní tlak a cholesterol
-
zlepšuje krevní oběh a okysličení v mozku
-
podporuje metabolismus mozkových buněk
-
napomáhá při snižování nadváhy
-
odbourává alkohol v krvi