Žluté čaje se svým zpracováním nejvíce blíží čajům zeleným, nicméně v procesu výroby podstupují definující krok menghuang, řízené kratší fermentace při nižších teplotách, během kterého získají svou typickou žlutou barvu a plnou, bohatě nasládlou chuť.
Charakteristika: Žluté čaje sdílejí některé vlastnosti s čaji zelenými, ale i se světlými oolongy. Od zelených čajů je odlišuje nižší míra svěžesti a 'trávovitosti' (což je dané nižším obsahem chlorofylu); oproti oolongům mají žluté čaje naopak plnější a hutnější chuť bez subtilních svěžích tónů. Konkrétní zpracování žlutých čajů způsobuje značný rozptyl možných chutí, vůní i samotného vzhledu jednotlivých druhů.
Typické vlastnosti získává žlutý čaj především díky specifickému procesu menghuang neboli 'dušení do žluta', kdy se využívá vlhkého uzavřeného prostředí.
Čínská kategorizace rozeznává tři hlavní typy žlutých čajů - výhonkové (huang ya cha), malolisté (huang xiao cha) a velkolisté (huang da cha):
Původ: provincie Anhui a Guandong (malolisté variety též z provincií Hunan, Sichuan a Zhejiang), Čína
Zpracování:
Rozdíly mezi žlutými čaji na trhu:
Za žlutý čaj bývají někdy chybně vydávány některé čaje zelené. Zásadní rozdíly mezi jednotlivými čaji pak tkví v příslušnosti k malolisté či velkolisté třídě. Všeobecně jde o jeden z nejméně importovaných druhů čaje.
Zdraví:
Nedoporučujeme čaje na základě příznivých účinků na zdraví ale pro potěšení ze skvělé chuti a vychutnávání čaje ať už s přáteli nebo o samotě.
Pro referenční účely uvádíme výhody žlutého čaje dle tradiční čínské medicíny (TČM):
Historie:
Jako žlutý čaj bývalo v minulosti označováno několik zelených čajů s žlutavou barvou nálevu, ale též nejranější výhonky tipsů s nažloutlou barvou. Dnes se pod pojmem žlutý čaj rozumí takový čaj, který podstoupil proceduru menhuang. Objev této technologie je kladen do éry Longqing (1567-1572) za dynastie Ming.
Doporučená příprava:
3g čaje na 100ml,zaléváme vodou o 90° C, první nálev cca 30 s, další nálevy prodlužujeme, čaj snese minimálně 4-5 nálevů.